Καβάφης στο Μέγαρο
Λογοτεχνική εκδήλωση για τον αλεξανδρινό ποιητή στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2012, 18:45
Από προηγούμενη ποιητική εκδήλωση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, τον Ιούνιο του 2011: Η Κική Δημουλά και ο Τίτος Πατρίκιος συνομιλούν για την ποίηση μπροστά σε πλήθος κόσμου
Η διαχρονική επίδραση της καβαφικής ποίησης στην παγκόσμια λογοτεχνία και η αμείωτη δραστικότητά της θα προβληθούν σε λογοτεχνική εκδήλωση που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στους κήπους του Μεγάρου, το βράδυ της Τετάρτης 6 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ.
Οι ποιητές Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, καθώς και ο Δημήτρης Μαρωνίτης θα διαβάσουν σε ελληνική μετάφραση δείγματα ξενόγλωσσου «καβαφογενούς» ποιητικού λόγου. «Δεν πρόκειται για κείμενα που εκφράζουν γενικώς το καβαφικό πνεύμα αλλά για ποιήματα που είτε έχουν θέμα τους τον Καβάφη είτε συνομιλούν με την ποίησή του» εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 16 Μαΐου ο νεοελληνιστής και ποιητής Νάσος Βαγενάς, ο οποίος θα συντονίσει την εκδήλωση.
Η φωνή του Καβάφη, ανεπανάληπτη και μοναδική, παραμένει φρέσκια, η ποίησή του διαβάζεται σαν να έχει γραφτεί σήμερα. Η μοναδικότητα της διεθνούς απήχησής της και η αίγλη της οφείλονται, σύμφωνα με τον Νάσο Βαγενά, στο γεγονός ότι «το ποιητικό μήνυμα του Καβάφη είναι μεταφράσιμο - και φτάνει στον αναγνώστη ακόμη και μέσα από τη μετάφραση της μετάφρασης».
Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα αντληθεί υλικό από την έκδοση Συνομιλώντας με τον Καβάφη (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, 2000), μια ανθολογία καβαφογενών ποιημάτων, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 153 καβαφογενή ποιήματα 135 ξένων ποιητών, που αναφέρονται στον Καβάφη ως ποιητή ή ως άνθρωπο ή τα οποία συνομιλούν με το «Περιμένοντας τους βαρβάρους», την «Ιθάκη», το «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», μείζονα ποιήματα του Αλεξανδρινού, και με το υπόλοιπο σώμα του ποιητικού λόγου του.
Ο άνθρωπος είναι έρμαιο στα χέρια μιας ανώτερης μοίρας. Αυτό το ποιητικό μήνυμα, οι αποστάσεις από τεχνοτροπίες που θα προσδιόριζαν την ποίησή του χρονολογικά και η ειρωνική γλώσσα του είναι οι συνιστώσες της διαρκώς ογκούμενης επίδρασης του Καβάφη στην παγκόσμια λογοτεχνία. «Η ειρωνεία είναι ο λόγος που η ποίηση του Καβάφη παρουσιάζεται σήμερα ζωντανότερη», καταλήγει ο Νάσος Βαγενάς προλογίζοντας την ανθολογία. «Καθώς η εποχή μας είναι εποχή ιδιαζόντως ειρωνική, αφού ο άκρατος σχετικισμός κατέστησε τη διάσταση ανάμεσα στη φαινομενική και την πραγματική πραγματικότητα δύσκολη, η ποίηση του Καβάφη, με την ειρωνική της γεύση, με την αποκαλυπτική τής ανθρώπινης αυταπάτης ιδιότητά της, έχει γίνει πιο επίκαιρη από ποτέ. Γιατί της έχει δοθεί η ευκαιρία να αναδείξει στο έπακρο τη δύναμη του ρεαλισμού της».
Η εκδήλωση εντάσσεται σε σειρά εκδηλώσεων λόγου και μουσικής στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής. Προηγήθηκαν η βραδιά ποίησης, η γιορτή της μουσικής και η αναμετάδοση από γιγαντοοθόνες της συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης υπό τονΡικάρντο Μούτι.
«Το Megaron Plus θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στη λογοτεχνία σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι στο παρελθόν» υποσχέθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος.
Οι λοιπές εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου