Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Εκδηλώσεις στους Δελφούς


Πηγή: 

http://www.clickatlife.gr/story/theatro/anoigei-epeita-apo-20-xronia-to-arxaio-theatro-delfon?id=2176349

Ανοίγει έπειτα από 20 χρόνια το Αρχαίο Θέατρο Δελφών

Επιστημονικά συμπόσια, μουσικά και θεατρικά εργαστήρια, σεμινάρια, εικαστική έκθεση, μουσική και θέατρο, περιλαμβάνει για φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ), που παρουσίασε η πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, πρύτανης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, στα φιλόξενα γραφεία του Κέντρου, στην Πλάκα.



«Το σύνθημα φέτος είναι ποιότητα, λιτότητα και ευρύτητα», ανέφερε η κα Αρβελέρ που συμπλήρωσε ότι έγινε το καλύτερο που θα μπορούσε, αφού για πρώτη φορά θα λάβει χώρα Συμπόσιο με ξένους από εννιά χώρες με ελάχιστο έως κανένα κόστος, ενώ επίσης τόνισε ότι το Κέντρο είναι περήφανο για την δουλειά που έγινε - χωρίς την ύπαρξη διευθυντή- ευχαριστώντας, παράλληλα, την κα Μάρω Νικολοπούλου και τον κ. Περικλή Σπάτουλα, την «ψυχή» του Κέντρου.
7 Ιουλίου ανοίγει το Αρχαίο Θέατρο
Σημείο αναφοράς των φετινών εκδηλώσεων είναι ότι το Αρχαίο Θέατρο Δελφών ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με καλλιτεχνική εκδήλωση, ύστερα από είκοσι και πλέον χρόνια, το Σάββατο 7 Ιουλίου, για να φιλοξενήσει το κονσέρτο «Ο Dmitri Shostakovich και οι φίλοι του συνθέτες Tischenko & Weinberg».
Στην κατάρτιση του προγράμματος 2012, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών συνεργάστηκε με πολιτιστικούς φορείς κύρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των εκδηλώσεων, με ταυτόχρονη συμπίεση δαπανών.
Αναλυτικό πρόγραμμα θερινών εκδηλώσεων
31 Μαΐου - Εργαστήριο
Εργαστήριο - «Πού πάει το Πανεπιστήμιο» (Αθήνα, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).
Με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
6 - 8 Ιουλίου, Συμπόσιο
Διεθνές Συμπόσιο - «Το Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη». Από την Ακαδημία του Πλάτωνος στην Χάρτα της Μπολόνια. (Ε.Π.Κε.Δ, Δελφοί).
Οι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της 2.400ής επετείου από την Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα (388-387 π.Χ.).
6 Ιουλίου - Θέατρο
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ (Θέατρο Φρύνιχος).
«Ο Επιθεωρητής» κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της παγκόσμιας δραματουργίας. Πρόκειται για μια κορυφαία τραγική φάρσα, με καυστικό και σπινθηροβόλο χιούμορ, που σαρκάζει ανελέητα την εξουσία και τους μηχανισμούς της, γεγονός που την καθιστά απόλυτα διαχρονική και συγκλονιστικά επίκαιρη. Το έργο θα ανεβεί σε μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου, διασκευή - σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, σκηνικά-κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη, επιμέλεια κίνησης-χορογραφία Μόνικας Κολοκοτρώνη και φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και παίζουν οι ηθοποιοί Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρης Μυλωνάς, Χάρης Χαραλάμπους κ.ά.
6 Ιουλίου - Εικαστική έκθεση
Εικαστική έκθεση της Όπυ Ζούνη «Η τελευταία πινελιά» (Αίθουσα Ε.Π.Κε.Δ., Δελφοί).
Στην έκθεση, με τίτλο «Η τελευταία πινελιά -Το εργαστήρι της Όπυ Ζούνη», θα παρουσιαστούν 26 έργα της αξέχαστης Ζωγράφου Όπυ Ζούνη, εκ των οποίων τα 21 έργα είναι της τελευταίας της δουλειάς που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά. Την επιμέλεια της παρουσίασης, έχουν ο σύζυγός της Αλέκος και τα παιδιά της, σύμβουλος στην έκθεση θα είναι η παλαιά συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, κα Κατερίνα Κοσκινά.
7 Ιουλίου - Κονσέρτο
Κονσέρτο με τίτλο «Ο Dmitri Shostakovich και οι φίλοι του συνθέτες Tischenko & Weinberg» με το Κουαρτέτο Danel (Αρχαιολογικός χώρος Δελφών). Το κονσέρτο αφιερώνεται στη μνήμη του βιολονίστα Fyodor Druzhinin (1932-2007), μέλους του Κουαρτέτου Beethoven. Το Κουαρτέτο εγχόρδων Danel ιδρύθηκε το 1991, με έδρα το Βέλγιο. Θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς μουσικά σχήματα του είδους αυτού που συνεχίζει την μεγάλη παράδοση των Κουαρτέτων Beethoven, Pro Arte και Borodin. Το ρεπερτόριό τους είναι ευρύτατο με ιδιαίτερη έμφαση στη ρωσική μουσική.
8 Ιουλίου- Μουσική εκδήλωση
«Σμύρνη - 90 χρόνια μετά», με την Ορχήστρα και την Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου (Θέατρο Φρύνιχος).
Το Μουσικό Σχολείο Βόλου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη, ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή. Μουσική και τραγούδια προβάλλουν, μέσα από μια δημιουργική διάδραση, τη Σμύρνη την κοσμοπολίτισσα και του πολιτισμού, τη Σμύρνη της καταστροφής, της απώλειας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς αλλά και τη Σμύρνη της ελπίδας.
9-15 Ιουλίου - Μουσικές Συναντήσεις
«Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις» - Art Campus, από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής (Ε.Π.Κε.Δ., Δελφοί).
18-28 Ιουλίου – Σεμινάρια
Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού - 18η περίοδος, σε συνεργασία με το Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) (Ε.Π.Κε.Δ., Δελφοί).
16-27 Αυγούστου - Θεατρικά εργαστήρια
Πρόγραμμα θεατρικών εργαστηρίων «La guerre et la scène», Δελφική Ακαδημία της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. Συνδιοργάνωση: «L' Union des Théâtres de l' Europe» (U.T.E. ), Εθνικό Θέατρο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ., Δελφοί, 16-27).
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: