Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

2011 έτος Ελύτη

«Να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε το έργο του»

Η κήρυξη του 2011 ως «Έτος Οδυσσέα Ελύτη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του (1911-1996) αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία ανανεωμένης αναγνωστικής απόλαυσης και μελέτης του πολυσχιδούς έργου του νομπελίστα ποιητή μας.

Με το ιδιαίτερο ποιητικό του ιδίωμα ο Ελύτης ανανέωσε την ελληνική ποίηση και διέγραψε μια φωτεινή πορεία που επιβραβεύθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίηση του που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».

Ως αρμόδιος εθνικός φορέας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αναδεικνύουν τη σημασία και την επίδραση της παρουσίας του στη νεοελληνική γραμματεία.

Συγκεκριμένα:

Η Ελλάδα διαβάζει Ελύτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που γιορτάζεται συμβολικά στις 21 Μαρτίου το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων:

  • στίχοι του Ελύτη ταξιδεύουν με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και για πρώτη φορά φέτος σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας,
    [δείτε τις αφίσες με τους στίχους της καμπάνιας]
  • αναγνώσεις ποιημάτων Ελύτη και συζητήσεις γύρω από το έργο του σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Συγγραφέων και με τη συνεργασία του ραδιοφωνικού σταθμού “Αθήνα 9.84”, για την Αθήνα.)

    • Ακούστε την ηχογράφηση από τον 9.84 της εκδήλωσης για τον Οδυσσέα Ελύτη την 21η Μαρτίου 2011 στο βιβλιοπωλείο Public στο Σύνταγμα.
      Διαβάζουν ποιήματα του Ελύτη οι λογοτέχνες: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιάννης Δάλλας, Ρούλα Κακλαμανάκη, Γιάννης Κοντός, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Τζίνα Πολίτη, Λύντια Στεφάνου και Τηλέμαχος Χυτήρης.
      Αφήγηση: Γιάννος Περλέγκας, ηθοποιός
  • Συναντήσεις στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης

    Δείτε φωτογραφίες της "Γωνιάς Ελύτη" στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό του έτους Ελύτη το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) οργανώνει κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων γύρω από την ποιητική του Οδυσσέα Ελύτη: το έργο του, η σχέση του με τη «Γενιά του΄30», η πρόσληψη του έργου του εντός κι εκτός Ελλάδας, ο άνθρωπος και ο δημιουργός απέναντι στη φύση, η σχέση με το τοπίο και την Ιστορία, κ.ά..

Ο κύκλος πραγματοποιείται αποκλειστικά σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την περίοδο Οκτώβριος 2011-Ιανουάριος 2012.

Δείτε σχετικά:




Ο Οδυσσέας Ελύτης συναντάει τους σύγχρονους ποιητές

Το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 οργανώνει τον Οκτώβριο στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων ποιητική ημερίδα με τη συμμετοχή και την παρουσία ποιητών από τις νεότερες γενιές που γνωρίστηκαν κι εξακολουθούν να «συνομιλούν» με το έργο του.

Ο Ελύτης τιμώμενο πρόσωπο στα δύο μεγάλα γεγονότα της χρονιάς για το βιβλίο

Αφιερωματικό περίπτερο στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28-31 Ιανουαρίου) και στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (5-8 Μαΐου).

  • Στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28-31/1/2011) το ΕΚΕΒΙ οργάνωσε ειδικό περίπτερο Ελύτη με έκθεση επιλεγμένων βιβλίων του, αλλά και φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο του κατάλληλα σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών και εφήβων για το έργο του ποιητή.
  • Στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (5-8/5/2011), που οργάνωσε το ΕΚΕΒΙ, ετοιμάσαμε ειδικό αφιέρωμα στον ποιητή που περιελάμβανε περίπτερο με μεγάλη έκθεση με εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Επίσης, παρουσιάστηκε έκθεση βιβλίων που εκτός από τα έργα του ποιητή και μεταφράσεις τους περιελάμβανε βιβλία που έχουν γραφτεί για τη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένες γωνιές ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό.

Δημιουργία Κινητής Έκθεσης «Οδυσσέας Ελύτης, 100 χρόνια από τη γέννησή του»

Δημιουργία κινητής έκθεσης-αφιερώματος στον Οδυσσέα Ελύτη, που συνοδεύει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού του «Έτους Ελύτη», έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Εκθέσεις στα Σχολεία» και θα εξακολουθήσει να περιοδεύει στη χώρα μας και στο εξωτερικό και μετά το 2011
[αίτηση για αποστολή κινητής έκθεσης].

Στόχος του ΕΚΕΒΙ είναι να δώσει κίνητρο σε πολιτιστικούς φορείς, σχολεία, βιβλιοπωλεία, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες και λέσχες ανάγνωσης να οργανώσουν εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό φιλοξενώντας την έκθεση. Η έκθεση αποτελείται από 11 ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα
[δείτε το εκθεσιακό υλικό].

Το σχεδιασμό της έκθεσης επιμελήθηκε ο Σταύρος Κούλας.

Υποστήριξη εκδηλώσεων

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, προκειμένου να ενθαρρύνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων από πολιτιστικούς και άλλους φορείς για τον εορτασμό του «Έτους Ελύτη», διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο (βιβλιοπωλεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά.), την κινητή έκθεση-αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη που συνοδεύεται από την αφίσα του «Έτους Ελύτη» και από ταινίες με θέμα τη ζωή και το έργο του που παραχωρήθηκαν ευγενικά από την ΕΡΤ [δείτε τον κατάλογο των ταινιών].




Ο Ελύτης εκτός συνόρων
Επιχορήγηση εκδηλώσεων και μεταφράσεων έργων του

Το ΕΚΕΒΙ στηρίζει εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ελύτη σε πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς και βιβλιοπωλεία του εξωτερικού (και με τον δανεισμό της Κινητής Έκθεσης) σε όλη τη διάρκεια του έτους καθώς επίσης επιχορηγεί μεταφράσεις του έργου του.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για τον Ελύτη

Πέραν των εκδηλώσεων οι οποίες εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα για το «Έτος Ελύτη», πραγματοποιούνται και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Το ΕΚΕΒΙ θα τις συμπεριλαμβάνει στο «Ημερολόγιο Εκδηλώσεων» για τον Ελύτη που φιλοξενείται στον διαδικτυακό τόπο του δημιουργώντας έτσι ένα ενημερωμένο αρχείο των τεκταινόμενων περί του «Έτους» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


-Επετειακές εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Ίκαρος και Ύψιλον.

- Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ευχαριστεί θερμά την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου για τη συμβολή της στην υλοποίηση του προγράμματος καθώς και για την παραχώρηση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού. www.ekebi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: