Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Βραβείο σε Ελληνα συγγραφέα

Ε.Ε.: Έλληνας συγγραφέας στους τιμηθέντες με Βραβείο Λογοτεχνίας

NAFTEMPORIKI. Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 15:54
Στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης ανακοινώθηκαν σήμερα τα ονόματα των νικητών του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2011, με το οποίο τιμώνται οι δώδεκα καλύτεροι νέοι ή πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάμεσα στους βραβευθέντες συναντούμε, φέτος, και τον Έλληνα Κώστα Χατζηαντωνίου.
Τους φετινούς νικητές συνεχάρη η ευρωπαία επίτροπος εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία -μαζί με εμβληματικές προσωπικότητες από το χώρο της λογοτεχνίας, του πολιτισμού και της πολιτικής- θα παραστεί σε τελετή που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου, όπου οι νικητές θα παρουσιαστούν με τα βραβεία τους.
«Αγκριτζέντο» (εκδ. Ιδεόγραμμα) είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του βραβευμένου Κώστα Χατζηαντωνίου. Ο νέος Έλληνας συγγραφέας ανέφερε σχετικά: «Κάθε βραβείο, κάθε διάκριση είναι μια μεγάλη χαρά αλλά και μια ιδιαίτερη ευθύνη. Πιστεύοντας ότι η λογοτεχνία και γενικότερα η τέχνη, αποτελεί στον καιρό μας όχι μόνο μια διαφυγή από έναν κόσμο που συχνά μας πληγώνει αλλά και ενόραση ενός καλύτερου κόσμου, θεωρώ πως η βράβευσή μου θα στρέψει τα μάτια κάποιων σε μια μορφή λογοτεχνίας που δεν θέλει να είναι μόνο ψυχαγωγία αλλά και πνευματική καλλιέργεια. Να έχω συμβάλει σ’ αυτό, είναι η πιο μεγάλη τιμή. Το Αγκριτζέντο είναι μια πόλη της Σικελίας με πανάρχαια ιστορία αλλά και ιδιαίτερο βάρος, αφού αποκαλύπτει σε έναν προσεκτικό παρατηρητή τα πολλαπλά στρώματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής κουλτούρας. Η πίστη μου σε αυτή την κουλτούρα και σε κάθε πολιτισμό, που είναι ο αληθινός πλούτος των εθνών, ήταν η έμπνευση γι’ αυτό το βιβλίο σαν μέρος μιας προσπάθειας να δώσω την εικόνα όλων των δυνάμεων που συνωθούνται μέσα στην ψυχή ενός Ευρωπαίου του Νότου».
Νικητές είναι επίσης οι Kalin Terziyski (Βουλγαρία), Tomáš Zmeškal (Τσεχική Δημοκρατία), Ófeigur Sigurðsson (Ισλανδία), Inga Zolude (Λετονία), Iren Nigg (Λιχτενστάιν), Immanuel Mifsud (Mάλτα), Andrej Nikolaidis (Μαυροβούνιο), Rodaan Al Galidi (Κάτω Χώρες), Jelena Lengold (Σερβία), Ciler Ilhan (Tουρκία) και Adam Foulds (Ηνωμένο Βασίλειο).
Κάθε νικητής λαμβάνει χρηματικό βραβείο ύψους 5.000 ευρώ και του δίνεται η ευκαιρία να μεταφραστεί το βιβλίο του σε άλλες γλώσσες, ώστε να προβληθεί και σε διασυνοριακό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: