Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Μικροί και μεγάλοι παίζουν στο Μουσείο της Ακρόπολης (13/4/2011 στην εφ. "Το Βήμα")

«Εδώ η Αθηνά... Εκεί η Αθηνά... Πού είναι η Αθηνά;» Το συγκεκριμένο παιχνίδι, καθ΄ όλα νόμιμο, θα παίζεται από τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης από αυτό το Σάββατο χάρις στην εφαρμογή του νέου προγράμματος προσέλκυσης του κοινού «Μια μέρα στο Μουσείο». Πρόκειται για μία πρόσκληση παραμονής στο χώρο με την προσφορά δέσμης δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια: Αρχαιολογικά παιχνίδια, προβολή για την Ακρόπολη, παρακολούθηση του καθαρισμού των Καρυάτιδων με λέιζερ, θεματικές παρουσιάσεις των εκθεμάτων, ψηφιακές εφαρμογές, αναγνωστήριο με θέα τον Παρθενώνα ακόμη και ελληνικές γεύσεις στο εστιατόριο και αναμνηστικά δώρα από το πωλητήριο.


Τις μικρές και μεγάλες επεμβάσεις στη λειτουργία και τις παροχές του μουσείου παρουσίασε το μεσημέρι ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, με την πεποίθηση, όπως είπε ότι «ο ρόλος του μουσείου είναι κοινωνικός». Και η καλύτερη απόδειξη; 17.660 επισκέπτες πέρασαν την 25η Μαρτίου το κατώφλι του Μουσείου, που είχε για εκείνη ακριβώς την ημέρα ελεύθερη είσοδο σημειώνοντας έτσι έναν αριθμό ρεκόρ. Στις 6000 φθάνουν εξάλλου ημερησίως οι επισκέπτες μετά από τους χειμωνιάτικους μήνες, που η επισκεψιμότητα είχε πέσει στις 2.000 - 3000.

Το «πείραμα» της Παρασκευής μάλιστα, που το μουσείο είναι ανοιχτό ως τις 10 το βράδυ έχει αποδώσει ιδιαίτερα. Και οι εισπράξεις; Είναι αρκετές ώστε να βγαίνουν τα έξοδα του μουσείου, όπως είπε ο κ. Παντερμαλής. Ο ίδιος ωστόσο διαφωνεί με τον μεγάλο αριθμό των «ελευθέρας» που φθάνουν στο 35 - 50% των εισιτηρίων καθημερινώς. «Είμαι της άποψης ότι είναι καλύτερα να υπάρχει χαμηλό εισιτήριο για όλους και όχι να χωρίζονται οι άνθρωποι σε κατηγορίες», είπε.

Επί του προκειμένου και όσον αφορά τα παιδιά οι νέες δραστηριότητες περιλαμβάνουν παιχνίδια, τα οποία οργανώθηκαν από την προϊσταμένη εκπαιδευτικών των προγραμμάτων της Ακρόπολης κυρία Κορνηλία Χατζηασλάνη. Οι επισκέπτες καλούνται να αναζητήσουν ένα δανειστικό σακίδιο από το γραφείο πληροφοριών μέσα στο οποίο υπάρχουν οι μουσειοσυσκευές, που θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να αναζητήσουν τις μορφές της θεάς Αθηνάς ανάμεσα στα εκθέματα. Το παιχνίδι συνδυάζεται με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης που είναι μία εικονική περιήγηση στις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς αλλά και σε όλο το μουσείο. «Η παιδεία δεν επιβάλλεται, την κερδίζει κανείς», όπως είπε ο κ. Παντερμαλής.

Οσον αφορά τους μεγάλους μικρές επεμβάσεις, που έγιναν στην έκθεση συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόησή της, όπως η συγκέντρωση των πολύτιμων αρχαίων επιγραφών στον ίδιο χώρο, όπου μάλιστα πρόκειται να τοποθετηθούν οθόνες αφής για την παράθεση των κειμένων στην αρχαία ελληνική, στη νεοελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα.

Εντός του έτους εξάλλου θα έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη της ανασκαφής, που είναι ενταγμένη στο μουσείο με εκθέσεις και διαδρομές για τους επισκέπτες. Σε τρεις μήνες υπολογίζεται να είναι έτοιμος και ένας πιο εμπεριστατωμένος από τον υπάρχοντα, οδηγός του Μουσείου στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες. «Δεν είμαι από αυτούς που λένε, ότι ο πολιτισμός θα μας σώσει. Χρειάζεται όμως κάποια στιγμή να μπορεί κανείς να αναπνεύσει και αυτό μπορεί να γίνει μέσω του πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Παντερμαλής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: