Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Πρόγραμμα μουσείων σύμφωνα με την εφ. Ελευθεροτυπία

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ
Διπλή η επέτειος για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 2009, καθώς γιορτάζει τα 120 χρόνια λειτουργίας του και τα 180 από τη θέσπισή του. Οι εκδηλώσεις του... υπεραιωνόβιου μουσείου αρχίζουν με τα εγκαίνια πέντε μόνιμων εκθέσεων στη νέα πτέρυγά του, στον όροφο του κτιρίου, όπου στεγαζόταν το Νομισματικό Μουσείο από το 1946 έως το 1998. Ετσι, από το τέλος Ιανουαρίου, σε έναν χώρο 500 τ.μ. οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν σημαντικά έργα ελληνιστικής κεραμικής, ειδωλοπλαστικής, τη συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη, χρυσά κοσμήματα και αργυρά σκεύη καθώς και γυάλινα αγγεία.Τα εκθέματα της ελληνιστικής κεραμικής (4ος-1ος αι. π.Χ.) ξεχωρίζουν για τη μεγάλη ποικιλία των σχημάτων αλλά και τη σπανιότητα εικονιστικών παραστάσεων. Η ενότητα της ειδωλοπλαστικής περιλαμβάνει 500 επιλεγμένα ειδώλια που αναφέρονται σε θέματα της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας όπως η θρησκεία, το θέατρο, η αγροτική ζωή, οι γυναικείες ασχολίες, το παιδί. Η συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη περιλαμβάνει αρχαιότητες από την Ελλάδα και τον Τάραντα της Ιταλίας. Ξεχωρίζουν εξαιρετικά έργα αττικών εργαστηρίων κεραμικής, καθώς και αγγεία επώνυμων αγγειογράφων. Η συλλογή χρυσών κοσμημάτων και αργυρών σκευών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θεωρείται από τις σημαντικότερες παγκοσμίως. Θα εκτεθούν 600 περίτεχνα χρυσά κοσμήματα και αργυρά σκεύη και αγγεία από τη Γεωμετρική εποχή έως τα βυζαντινά χρόνια. Σπάνια είναι και τα γυάλινα αγγεία από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα που συμπληρώνουν την έκθεση. Στις 18 Φεβρουαρίου θα εγκαινιαστεί και η νέα μόνιμη έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων, υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Β. Καραγιώργη. Περιλαμβάνει περίπου 200 έργα από την πρώιμη Χαλκοκρατία έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, που αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές του αρχαίου κυπριακού βίου (θρησκεία, τέχνη, εμπόριο).Επίσης, αναμένεται από τη Νέα Υόρκη η έκθεση για τις γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα που συνδιοργανώνει το Ιδρυμα Ωνάση.
ΜΠΕΝΑΚΗ
Χρυσοποίκιλτη... διαφαίνεται η νέα χρονιά για το Μουσείο Μπενάκη, αφού «ποδαρικό» κάνει στο κεντρικό κτίριο η έκθεση «Χρυσός από τη μυθική Κολχίδα» (19/1-6/4, λεπτομέρειες σελ. 19) και συνεχίζει η συλλογή της Πινακοθήκης Αβέρωφ με 80 έργα ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.Στο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, θα δούμε εκθέσεις που αγκαλιάζουν από τη ζωγραφική μέχρι τη φωτογραφία και την αρχιτεκτονική. Ξεχωρίζει «Η κατοικία από τον 20ό στον 21ο αιώνα» (20/1) που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και παρουσιάζει όλο το φάσμα της κατοικίας στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον του, στον βιοκλιματικό του σχεδιασμό και την κοινωνική του διάσταση.Δύο άλλες εκθέσεις κουβαλούν μνήμες πολέμου αλλά και τις αναζητήσεις της μεταπολεμικής γενιάς. Πρόκειται για την αναδρομική της ζωγράφου και χαράκτριας Αννας Κινδύνη (21/1) και για την επίσης αναδρομική του φωτογράφου Δημήτρη Χαρισιάδη (10/2), ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του στο αλβανικό μέτωπο, κατέγραψε σκηνές της Κατοχής, ενώ στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη βιομηχανική φωτογραφία και τη διαφήμιση.
ΕΡΩΣ ΑΝΙΚΑΤΕ ΜΑΧΑΝ.
Με τι μεθόδους και εργαλεία κατασκευάζονταν στην αρχαιότητα τα πήλινα αγγεία και ειδώλια, τα χάλκινα όπλα, τα χρυσά κοσμήματα ή τα γυάλινα σκεύη; Στην αρχαία ελληνική τεχνολογία θα μας εισαγάγει ένα τμήμα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που προγραμματίζεται να επανεκτεθεί στον δεύτερο όροφο του κεντρικού κτιρίου, με σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση. Η έκθεση αποτελεί μια συνθετική προσέγγιση της ιστορίας των κοινωνιών του Αιγαίου από το 2000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Μέσα από περίπου 350 εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές, ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει τις σημαντικότερες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις από τη γέννηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι την μείξη του με τη ρωμαϊκή παράδοση. Στο Κυκλαδικής καλά κρατούν όμως και οι περιοδικές εκθέσεις. Από τις φωτογραφίες των Αλέν Σετσαρόλι και Αρη Γεωργίου με φόντο την καθημερινή ζωή στο Παρίσι και τα εκθέματα του Λούβρου (Μάρτιος) ώς την παρουσίαση των βραβείων ΔΕΣΤΕ (Μάιος). Και από τον φημισμένο φωτογράφο Τόμας Στρουθ (Ιούνιος) ώς την ολλανδική γραφιστική (Οκτώβριος) και την αναδρομική της κορυφαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη (Νοέμβριος).Η έκπληξη αναμένεται στο τέλος του χρόνου με την έκθεση «Ο Ερως στην αρχαία Ελλάδα: από την Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα». Μέσα από περίπου 300 αντικείμενα (γλυπτά, ανάγλυφα, αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα) φημισμένων γλυπτών και αγγειογράφων της αρχαιότητας, τα οποία προέρχονται από 50 αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας, θα αναδειχτούν όλες οι ιδιότητες του φτερωτού θεού που απασχολεί την ανθρωπότητα από την αυγή του πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: